Základy pro dobrý nákup střešní krytiny

8.5.2024 15:19
Pomyslnou korunou každé stavby je její střecha. Při jejím nákupu je potřeba nečinit unáhlená rozhodnutí a vše řešit s rozvahou. Proto nákup střešní krytiny můžeme shrnout do několika důležitých zásad, které vám při něm mohou být nápomocné. Investice do nové střešní krytiny totiž nikdy nesmíte litovat. Stačí se rozhodnout pro správného prodejce nabízejícího kvalitní značku a služby s ní spojené.
Z nové střešní krytiny byste měli mít radost několikrát. Poprvé, když je střecha nainstalovaná a dům získá krásnou přikrývku, která jej učiní hezčím. Další radost prožijete po letech, když si uvědomíte, co všechno střecha už zažila, a přitom vypadá stále stejně dobře.

Reference na výrobce – Kupujete střechu napřímo bez pokrývače?

Poptejte se v okolí, svých známých, sousedů, nebo na webu a zjistěte si, jaké jsou reference na výrobce a stavebniny, jak u nich probíhá reklamace, jak rychle komunikují a jak řeší problémy, pokud se vyskytnou. Toto je důležité řešit ještě před samotným nákupem, abyste se tak vyhnuli případným nepříjemnostem.

Výrobců na trhu je spousta, jak ale rozeznat dobrého výrobce od špatného?
Nechte si poradit v našem článku.

Sleva není všechno

Vždy se u nabídky dívejte na cenu komplexně a nesoustřeďte se pouze na největší slevu. Komplexní cenou myslíme i ceny a slevy na střešní doplňky, dopravu a další servis.


Nezapomeňte zohlednit mimo jiné i cenu dopravy.
Nezapomeňte zohlednit mimo jiné i cenu dopravy.

Vše je o lidech

Zkušený řemeslník je základním kamenem každé stavby. Možná si říkáte, že heslo "dobrý řemeslník nade vše" zní jako opotřebované klišé, ale v praxi stále platí. Když hledáte řemeslníky na realizaci střechy, je nejlepší sehnat firmu s vysokou odbornou kvalifikací a bohatými zkušenostmi.

Kde najít dobrého řemeslníka? Máme pro vás 10 tipů.


Dobrá řemeslná firma vám poradí nejen s návrhem, ale také s vhodnou střešní krytinou. A zkušený pokrývač je pro stavbu největší výhra - když práci provede pořádně, předejdete v budoucnu problémům a střecha déle vydrží. V tomto ohledu se vždy vyplatí investovat do realizační firmy, která sice může být v základu dražší, ale o to kvalitnější a důkladnější práci provádí.


Potřebuji mít vždy stavební dozor?

U menších střech se služba stavebního dozoru nemusí vždy vyplatit, technické záležitosti můžete zkonzultovat s obchodně technickým zástupcem výrobce. Pokud ovšem budete opravovat složitější střechu a celková oprava se prodlouží, nebo stavíte celý dům, určitě se vám stavební dozor vyplatí. Odborník pohlídá, aby vše proběhlo dle předpisů a norem.

Za stavební dozor u složitější stavby zaplatíte měsíčně i několik desítek tisíc, ale měl by ušetřit váš čas, nervy a peníze na případné reklamace, předělávky, úpravy. Samozřejmě platí, že pokud máte na stavbě slušnou realizační firmu, která je ve svém oboru zkušená, bude ve finále služba stavebního dozoru pouze konzultace na stavbě, která potvrdí správnost postupů pokrývače.

Kdy a jak řešit montáž

Než si koupíte střešní krytinu, zjistěte si, kolik stojí montáž, abyste nebyli nemile překvapeni. O nákupu musíte pokrývače vždy informovat předem. Nejhorší je, když si koupíte střešní krytinu a teprve poté sháníte pokrývače. V tomto případě se může stát, že vám pokrývač řekne, že má práce dost a montáž dělá pouze s prodejem střešní krytiny, nebo bude nabídka navýšená o 20 %.

Realizujete střechu svépomocí? Prostudujte si naši sbírku montážních návodů a videonávodů.




Kolik stojí montáž krytiny?

Konkrétní cena montáže se odvíjí zejména od typu krytiny a složitosti střechy. Kromě toho může být cena ovlivněna stavem a přístupností střechy, zejména pokud je třeba provádět přípravné práce nebo odstraňování staré krytiny. A samozřejmě hraje roli i ceník vámi vybrané montážní firmy. Orientačně se ale ceny za montáž krytiny (+ dalších prvků) pohybují následovně (ceny jsou uvedeny bez platného DPH):

taškové krytiny (pálené, betonové): 150-200 Kč/m2
velkoformátové plechové krytiny, trapézové plechy: 150-200 Kč/m2
maloformátové plechové krytiny: 180-250 Kč/m2
falcované krytiny: 400-600 Kč/m2
zaklapávací (klik) plechové krytiny: 250-350 Kč/m2
plechové šablony hliníkové přírodní: 150-200 Kč/m2
eternit (betternit, cembrit): 200-250 Kč/m2
asfaltové šindele: 150-200 Kč/m2
břidlice: 400-600 Kč/m2
polykarbonát, sklolaminát: 150-200 Kč/m2
asfaltové pásy modifikované: 150-200 Kč/m2
PVC folie: 150-200 Kč/m2
   
laťování + difuzní folie: 60-90 Kč/m2
pokládka hřeben, nároží, úžlabí: 150-200 Kč/bm
oplechování: 150-200 Kč/bm
lemování komínů: 2000-3000 Kč/ks
montáž oken: 1800-2800 Kč/ks


Povrchové úpravy

Povrchové úpravy bývají opomíjené, ale přitom se jedná o vlastnost krytiny, která vám může výrazně prodloužit životnost střechy. Cenové navýšení je v řádu 5–10 % z ceny za celou střechu. Přidaná hodnota na životnosti je v řadu desítek let. Pokud máte kvalitnější povrch střešní krytiny, získáte tím lepší odolnost proti mechům, mechanickému poškození, UV záření atd. Logicky to znamená, že i po letech budete stále mít hezkou střechu.

Typ střešní krytiny
Povrchová úprava
Popis
Barvy
Pálené tašky
režná
přírodní
 
engoba
matná

a další
odvozeniny

 
 
 
 
glazura
lesklá
Betonové tašky
bez nátěru
matná
 
dvojitý nátěr
lesklá i matná
 
nátěr s mikrobetonem
lesklá i matná
Plechové tašky, šablony,
trapézové plechy z oceli
polyester 25mikronů
lesklá


další barvy
dle vzorníků

 
 
polyester 35mikronů
matná
 
další dle výrobců (Crown, Pural, ...)
polomatná
Plechové tašky, šablony,
trapézové plechy z hliníku
25mikronů
polomatná
Plechové šablony z hliníku
přírodní
lesklá
Eternit a vláknocement
hladký barvený
polomatná
 
 
imitace břidlice
matná
Asfaltové šindele
břidlicový posyp barvený
matná
 
Břidlice
přírodní
polomatná
 
Polykarbonát, sklolaminát
bez, nebo nátěr
matná
Asfaltové pásy modifikované
břidlicový posyp barvený
matná
PVC folie
bez nebo barvené PVC
matná

Taškové krytiny bývají zpravidla dostupné v přírodních barvách
Taškové krytiny bývají zpravidla dostupné v přírodních barvách

Záruky na krytinu a její životnost

Přečtěte si záruční list na střešní krytinu od výrobce a zkontrolujte si, zda máte správně navržené doplňky. Třeba tak, že nabídku pokrývače zkonzultujete s technikem výrobce.

Někteří výrobci například chtějí, abyste si střechu zaregistrovali v jejich systému. Pokud budete mít registraci, tak pro vaši střechu platí zvýšená záruka a pokud ne, budete mít klasickou záruku 2 roky.


Jaké jsou na krytiny poskytovány záruky?

Výrobci střešních krytin si stanovují záruky individuálně dle svých marketingových strategií. Nedá se říct, že by pro všechny krytiny existovala univerzální záruka, proto je klíčové důkladně prostudovat záruční listy a porovnávat je mezi sebou. Záruky lze nicméně obecně rozčlenit do tří hlavních kategorií:

1. Záruka na voděodolnost: Výrobce garantuje, že krytina nepropustí vodu po dobu stanovené záruky.

2. Záruka na povrchovou úpravu: Zde výrobce ručí za kvalitu povrchové úpravy, garantuje, že se úprava neodloupne nebo nebude časem degradovat. Je však důležité si uvědomit, že vlivem UV záření a slunce může vždy dojít k vyblednurí barvy krytiny. Změna barvy tedy zpravidla není považována za vadu.

3. Záruka na celý střešní systém: Kromě samotné krytiny někteří výrobci poskytují záruku i na doplňky. Je zde důležité vědět, že je třeba mít originální doplňky od daného výrobce, použitím neoriginálních doplňku záruka na systém zaniká.

Někteří výrobci mohou nabídnout i speciální záruky, například záruku na odolnost proti krupobití, což je typické pro světlopropustné polykarbonátové či sklolaminátové krytiny.


Nesmíte zapomenout také na životnost krytiny. Delší životnost znamená méně starostí a nižší náklady v dlouhodobém horizontu. Ale jak poznat, jak bude střecha dlouhodobě odolávat zubu času? Skvělým způsobem je podívat se po okolních domech a zhodnotit, v jakém jsou stavu jejich střechy. Všimněte si různých barev, tvarů a kvality různých střešních krytin a budete mít jasný obrázek, jak bude střecha po letech vypadat.

Tip: Na našem webu můžete jednoduše filtrovat všechny krytiny podle jejich záruky a životnosti.

Orientační tabulka životností a záruk u krytin

Typ střešní krytiny
Povrchová úprava Životnost (roky)
Záruka (roky)
Pálené tašky
režná
40-60
30
 
engoba
60-80
30, 50 dle výrobce
 
glazura
70-90
30, 50 dle výrobce
Betonové tašky
bez nátěru
40-60
30
 
dvojitý nátěr
50-60
30
 
nátěr s mikrobetonem
60-70
30
Plechové tašky, šablony,
trapézové plechy z oceli
polyester 25mikronů
30-40
20, dle výrobce
 
polyester 35mikronů
40-50
20, dle výrobce
 
další dle výrobců (Crown, Pural, ...)
50-70
40-50, dle výrobce
Plechové tašky, šablony,
trapézové plechy z hliníku
25mikronů
80-90
40-60, dle výrobce
Plechové šablony z hliníku
přírodní
80-90
2 roky
Eternit a vláknocement
barvený
30-40
5, 10, 15, 30 dle výrobce
Asfaltové šindele
břidlicový posyp barvený
20-30
10
Břidlice
přírodní
50-100
5
Polykarbonát, sklolaminát
bez, nebo nátěr
10-20
10
Asfaltové pásy modifikované
břidlicový posyp barvený
20-30
10
PVC folie
bez nebo barvené PVC
20-30
10

Informujte se o řešení reklamací

Ne vždy probíhá vše podle našich představ a stává se, že je potřeba střechu nebo její část reklamovat. Každý výrobce má svoje specifické podmínky a způsoby, jak reklamace řeší. Například někteří výrobci při výpočtu náhrady mohou započítat již uplynulou dobu používání krytiny, tedy její amortizaci, což může ovlivnit výsledné odškodnění. Na druhou stranu někteří mohou nabídnout částečné nebo dokonce plné pokrytí nákladů na opravu střechy v případě potvrzené závady. Vždy se obracejte na svého obchodního zástupce, který vám tyto informace sdělí.

Co dělat, když potřebujete řešit reklamaci materiálu? Více v našem článku.


Nenechte se zaskočit nečekanými podmínkami. Je dobré si tyto informace ověřit ještě před nákupem, abyste měli jasnou představu o tom, co můžete v případě reklamace očekávat.

Proškolená realizační firma s certifikátem

Vždy chtějte u realizace mít proškolenou firmu, která se vám prokáže vhodným certifikátem.

Při realizaci nové střechy je klíčové spoléhat na profesionály, kteří vědí, co dělají. Proto byste měli vždy trvat na spolupráci s proškolenou firmou, která vám je schopna předložit relevantní certifikát. Tento dokument není jen prázdným papírem, ale důkazem odbornosti, praxe a kvality práce firmy. Certifikát zaručuje, že firma nejen rozumí teorii, ale má i praktické zkušenosti a byla řádně vyškolena ve specifikách montáže střešní krytiny. Přední výrobci krytin pravidelně školí pokrývače v nejnovějších technologiích, pokud chcete opravdu precizní práci, obraťte se na certifikovaného řemeslníka. 

Nekupujte zajíce v pytli

Realizace střechy a nákup krytiny je v ideálním případě rozhodnutí, které děláte jednou za život. Veškerá rozhodnutí ohledně nákupu si důkladně promyslete. Před tím, než se rozhodnete pro konkrétní materiál, si o něm nastudujte informace. Seznamte se s jeho vlastnostmi a optimálním použitím. Můžete zavítat do prodejny nebo showroomu vybrané značky a podívat se na krytinu na vlastní oči rovnou u výrobce, ale mějte na paměti, že výrobcům jde hlavně o dobré prodeje a neprozradí vám případné nedostatky a nevýhody jejich produktů. Proto zůstaňte informovaní - ptejte se, čtěte hodnocení a recenze, zkrátka buďte v obraze.


Podle čeho vybírat střešní krytinu - srovnání materiálů, jejich výhody, nevýhody a ceny

Pokud vám přijde, že se ve světě střešních krytin stále trochu ztrácíte nebo máte specifický problém, rádi vám nabídneme naše nezávislé poradenské služby. Máme více než 20 let zkušeností v oboru a na rozdíl od mnohých jiných odborníků vám nebudeme mazat med okolo úst. Upřímně a odborně vám poradíme, co je pro vás to nejlepší, na co si dát pozor a čemu se vyhnout obloukem.



Jak si vybrat video
Vybrané články jsou v placené verzi Průvodce dostupné ve formě videí.

Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Máme více technických informací o vaší krytině

O vybrané krytině víme vše a tento obsah je v rámci
předplatného pro vás odemčený.



  Odemknout obsah    od 490 Kč